Het Algemeen Bestuur van AQUON komt regelmatig bij elkaar om actuele thema’s te bespreken. Op vrijdag 20 mei vond er een bestuursbijeenkomst plaats, waarbij de investering in en duurzaamheid van de nieuwe huisvesting van AQUON op het programma stond. Aansluitend nam het bestuur de tijd voor een duik in het werk van AQUON, tijdens een werkbezoek aan de Vlietlanden en het AQUON laboratorium in Leiden.

Bij de Vlietlanden kregen de leden meer uitleg over de wijze waarop AQUON zwemwater en oppervlaktewater bemonstert en welke onderzoeksmethoden daarvoor worden gebruikt. Tijdens de uitleg en demonstratie door Eke Rijkmans op locatie werd met name ingegaan op blauwalg en de daarvoor beschikbare onderzoeksmethoden en problematiek. Het water van de Vlietlanden is een van die locaties waar blauwalg zich erg snel ontwikkelt. Hoogheemraadschap van Rijnland test hier methoden om dat tegen te gaan, AQUON verzorgt de monitoring.

 

Tijdens het bezoek aan de Vlietlanden was er ook uitgebreid aandacht voor DNA-onderzoek en -analyses. AQUON collega's Sander Heeman en Sjoerd de Groot gaven een boeiende en informatieve toelichting.

Na een fietstocht door de (pittige) regen, kreeg het Algemeen Bestuur op het laboratorium van AQUON in Leiden uitleg hoe de monsters verder geanalyseerd worden. Hier vertelde Ridouan Lokmani vol enthousiasme over blauwalg en gaf Ana Luisa Amorim toelichting op de werking en inzet van de Elisa-methode. Sander en Sjoerd waren in het DNA-lab aanwezig om uitleg te geven over de analyses die hier worden uitgevoerd. Een bijzonder leuke middag met inzicht en verdieping, daar waren alle leden het snel over eens!

Ook interessant

Uitbreiding PFAS-analyse pakket 23 mei 2022

Analyse op 40 PFAS-componenten

Lees meer
RTL Nieuws doet verslag van vroege aanwezigheid blauwalg 16 mei 2022

Zwemwaterbemonstering in Zuid-Holland

Lees meer
AQUON kijkt uit naar start zwemwaterseizoen 13 april 2022

Ons favoriete seizoen! 

Lees meer
AQUON start bronopsporing voor Rijnland in haar DNA-lab 14 maart 2022

Inzicht in de belangrijkste bronnen van overschrijdingen in E. coli en intestinale e...

Lees meer
AQUON voegt DNA-analyses toe aan standaard dienstverlening 7 maart 2022

DNA-aanbod vanaf maart 2022 beschikbaar

Lees meer