Afgelopen jaar is er veel te doen geweest rondom PFAS. Deze chemische stoffen zijn gevaarlijk voor de gezondheid en niet of nauwelijks biologisch afbreekbaar. Onderzoek en analyse van water, bodem en waterbodem geven inzicht in de aanwezigheid van PFAS. In de zomer van 2019 werd een nieuwe, strenge norm van kracht, maximaal 0,1 microgram per kilo grond. Dat betekende dat grond met een hogere PFAS-waarde de gemeentegrenzen niet over mocht. De gevolgen zijn bekend, veel bagger- en bouwwerkzaamheden kwamen tot stilstand.

Tijdelijk handelingskader

In het najaar presenteerde de rijksoverheid een tijdelijk handelskader voor hergebruik van PFAS houdende grond en baggerspecie. AQUON is tijdens deze onderzoeksperiode nauw betrokken geweest bij het onderzoek en de discussie, en heeft waar mogelijk haar advies gegeven. AQUON heeft in overleg met de Waterschappen besproken hoe met het tijdelijke beleid ten aanzien van PFAS om te gaan, om vast te stellen welke rol AQUON  en de waterschappen hierin kunnen en moeten vervullen. Vanuit de waterschappen is veel extra vraag naar onderzoek op PFAS.

LCMS-technieken

PFAS-analyses worden gedaan met LCMS-technieken en moeten op (kwalitatief) juiste wijze gedaan worden. AQUON vindt het belangrijk deze analyses zelf te kunnen uitvoeren, maar hiervoor zijn speciale apparatuur en kennis nodig. In het najaar van 2019 heeft AQUON daarom flink geïnvesteerd in de benodigde kennis en apparatuur. Er is een speciaal expertiseteam geformeerd en de PFAS-ruimte werd aangepast qua gas, elektra, meubilair en luchtbehandeling. Ook werd er een nieuwe LCMS geleverd en ligt de eerste focus op het doen van PFAS-analyses van de waterbodem. Het doel is dat AQUON uiteindelijk PFAS-analyses gaat uitvoeren in oppervlaktewater, afvalwater en waterbodems.

Start met methode voor PFAS in de waterbodem

Nu alle voorbereidingen zijn getroffen, is AQUON sinds januari gestart met het opzetten van een nieuwe methode voor PFAS in de waterbodem. Na een uitgebreide testperiode zal AQUON naar verwachting vanaf juni 2020 zelf deze PFAS-analyses kunnen uitvoeren in opdracht van de waterschappen.

Ook interessant

AQUON Tiel en AQUON gaan verhuizen! 16 april 2024

Per 1 september aanstaande

Lees meer
Een overzicht van de nieuwbouw 11 april 2024

In 10 beelden

Lees meer
In gesprek met ... Zeinab Safar 5 april 2024

Leuke collega’s, flexibiliteit en ontwikkelingsmogelijkheden  

Lees meer
Hoe giftig is jouw koekenpan? 20 juli 2022

Er is bijna niet te ontkomen aan PFAS 

Lees meer
Uitbreiding PFAS-analyse pakket 23 mei 2022

Analyse op 40 PFAS-componenten

Lees meer
PFAS-analyses bij AQUON in huis 4 maart 2021

Een stap voorwaarts richting PFAS-analyses bij AQUON in huis

Lees meer