Van april tot en met september worden voor alle waterschappen de zwemwaterlocaties bemonsterd voor het bepalen van de bacteriën Escherichia Coli (E.Coli) en Intestinale Enterococcen (IE). Deze fecale indicator bacteriën zeggen iets over de kwaliteit van het water. Het zijn geen ziekteverwekkers, maar hun aanwezigheid toont aan dat het water fecaal verontreinigd is en dat er mogelijk ziekteverwekkers uit feces aanwezig zijn.

Bronnen van vervuiling
Veel zwemwaterlocaties zijn vervuild met bacteriën uit uitwerpselen. Mogelijke bronnen zijn mensen maar ook dieren bijvoorbeeld wanneer een grote groep vogels op een recreatieplas overnacht of als een hond zijn behoefte op een het strand doet en dit in het water wordt gespoeld. Ook indirect kan het water besmet raken bij bijvoorbeeld door afspoeling van mest van landbouwgrond.

MPN-Methode

De hoeveelheid bacteriën in het water wordt vastgesteld met behulp van de MPN-methode. Bij deze bepalingsmethode van levende cellen (bacteriën) wordt uitgegaan van het principe dat 1 bacteriecel na groei een heel welletje met vloeibaar medium troebel maakt, waardoor er fluorescentie ontstaat. Deze welletjes worden afgelezen onder een UV Lamp. Na het aflezen van de desbetreffende incubatieplaten met medium (de MUG platen voor E. Coli, de MUD platen voor IE) wordt een resultaat gerapporteerd.

Wettelijke overschrijding

De resultaten voor E.Coli en IE moeten bij zwemwaterlocaties onder wettelijke vastgestelde grenzen liggen. Daarom worden deze fecale indicatorbacteriën regelmatig in het water vastgesteld. Bij een wettelijke overschrijding van de grens wordt opnieuw een zwemwaterlocatie bemonsterd en worden de bacteriën E. Coli en IE bepaald. Deze resultaten worden gerapporteerd naar de waterschappen. Op basis van deze resultaten kan een waterschap besluiten om een negatief zwemadvies af te geven voor een zwemwaterlocatie.

Ook interessant

Einde zwemwaterseizoen 2023 20 oktober 2023

Terugblik op een intensief zwemwaterseizoen

Lees meer
Het belang van goed zwemwater 13 juli 2023

RTV Dordrecht belicht de controle op blauwalg

Lees meer
Bronopsporing fecale verontreinigingen Meijepark 17 april 2023

Inzicht in de bronnen van bacteriologische overschrijdingen

Lees meer
In gesprek met… Patricia de Jong 15 november 2022

Werken bij AQUON betekent voor mij .... afwisseling, gezelligheid en inzicht verscha...

Lees meer
Einde zwemwaterseizoen 2022 3 oktober 2022

Extra drukke zomer

Lees meer