Na de locatiekeuze voor Houten door AQUON en haar bestuur, zijn we verder gegaan met de voorbereidingen voor de nieuwe huisvesting. De volgende stap betrof de selectie van een installatie-adviseur en een architect. Inmiddels zijn de partijen die AQUON gaan helpen bij het realiseren van onze centralisatieplannen, na een uitgebreide aanbestedingsprocedure gekozen. Wij zijn blij bekend te mogen maken om welke partijen het gaat.

Selectie architect
De Europese aanbesteding voor de selectie van een architect is in januari opgestart. Na de voorselectiefase bleken maar liefst 18 architecten zich te hebben aangemeld, waaronder een groot aantal gerenommeerde architectenbureaus. Na de voorselectie zijn de drie meest geschikte architecten uitgenodigd om een structuurontwerp en visie op de opgave uit te werken en een prijsaanbieding te doen. Op basis van de beste prijs-kwaliteitverhouding is de winnende partij gekozen, waarbij kwaliteit het belangrijkste criterium was. Het winnende voorstel kwam van architectenbureau Vakwerk uit Delft. Het voorstel wat zij AQUON doen, sluit volgens het beoordelingsteam het beste aan bij de twee belangrijkste wensen die we met de centralisatie voor ogen hebben:

a) Optimalisatie van het primaire proces en het pand zo inrichten dat de workflow op de meest efficiënte manier wordt uitgevoerd.
b) Het pand draagt op natuurlijke wijze bij aan de verbinding en samenwerking tussen medewerkers en de teams, en stimuleert daarmee verdere ontwikkeling, innovatie en werkplezier.

Paul Ketelaar van Vakwerk Architecten is blij met de keuze: “Vakwerk verheugt zich enorm op het traject waarin we AQUON gaan ondersteunen in het transitieproces naar een gecentraliseerde locatie. We stromen over van de ideeën om de ambities van AQUON waar te gaan maken!”
In de volgende fases gaan we in werkgroepen in gesprek met het architectenbureau om het ontwerp verder af te stemmen en in te vullen tot een definitief ontwerp. Dan zullen ook onderwerpen zoals duurzaamheid, flexibiliteit, circulariteit, gebruik materialen en ‘hybride werken’ verdere invulling krijgen.

Selectie installatie-adviseur
Ook de aanbesteding voor de installatie-adviseur is inmiddels afgerond. Aan deze aanbesteding hebben vier installatie-adviseurs meegedaan. De installatie-adviseurs hebben eind mei hun voorstel ingediend en aansluitend gepresenteerd. Ook hier is de beoordeling gedaan op basis van kwalitatieve criteria en prijs, waarbij kwaliteit een veel zwaardere weging kreeg dan prijs (70/30). Inmiddels is de gunningsbeslissing voor de installatie-adviseur door de beoordelingscommissie genomen en is Arcadis als winnaar geselecteerd.


De keuze viel op Arcdis omdat zij in hun voorstel het beste naar voren wisten te brengen hoe het pand zo flexibel mogelijk van opzet kan zijn, zodat elke lablocatie groter en kleiner kan worden of voor een ander doel kan worden ingezet. Zo kan een chemisch lab een DNA-lab worden, of een kantoorwerkplek een chemisch lab. Ook bleek uit hun voorstel dat zij een goede visie hebben op de samenwerking met de architect, om samen tot het beste resultaat te komen.

Vervolg
Nu zowel architect als installatie-adviseur bekend zijn, gaan wij gezamenlijk aan de slag om het ontwerp voor onze nieuwe huisvesting verder uit te werken en tot een definitief ontwerp en inrichting te komen. Het ontwerp zal worden uitgewerkt met input vanuit de gebruikers, zoals ook bij het Programma van Eisen het geval was. Om die informatie op te halen worden verschillende werkgroepen bij AQUON opgericht.

Ook interessant

AQUON Tiel en AQUON gaan verhuizen! 16 april 2024

Per 1 september aanstaande

Lees meer
Waarderingen bij AQUON geven en ontvangen 6 mei 2024

Gezien worden, dat telt!

Lees meer
Een overzicht van de nieuwbouw 11 april 2024

In 10 beelden

Lees meer
In gesprek met ... Zeinab Safar 5 april 2024

Leuke collega’s, flexibiliteit en ontwikkelingsmogelijkheden  

Lees meer