AQUON heeft haar nieuwe eDNA (environmental DNA) laboratorium in gebruik genomen. Het eDNA-laboratorium van AQUON wordt gebruikt voor het aantonen van organismen op basis van hun eDNA zoals E.coli, blauwalg en zwemmersjeuk. Met dit laboratorium voegt AQUON een innovatieve techniek toe aan de vele soorten analyses die nodig zijn om goed inzicht in de waterkwaliteit te geven.


Jeen Bouma, directeur AQUON is verheugd over deze nieuwe ontwikkeling bij AQUON: “Hiermee kan AQUON nog beter de waterkwaliteit monitoren en de waterschappen gerichter inzicht geven in de waterkwaliteit. Dat we het lab nu open hebben, stelt ons in staat om naast de operationele onderzoeken voor E.coli en zwemmersjeuk in het komende zwemwaterseizoen de laatste verificaties te doen op de blauwalg onderzoeken en deze daarmee vanaf zomer 2021 operationeel te hebben.”

Nieuwe methode
eDNA (environmental DNA) is een nieuwe analysemethode om de aanwezigheid van soorten in water aan te tonen. De methode is gebaseerd op het feit dat alle in het water levende organismen via bijvoorbeeld uitwerpselen en cellen DNA in het water achterlaten. Door watermonsters te nemen en deze te analyseren op DNA is het mogelijk de aanwezigheid van een soort in het water aan te tonen. Het grote voordeel van eDNA is dat de methode meestal een hogere trefkans heeft dan traditionele inventarisatietechnieken en de aanwezigheid eerder kan worden aangetoond.

Het verzamelen van eDNA wordt gedaan door gekwalificeerde monsternemers. De kennis van onze monsternemers blijft van groot belang bij het nemen van watermonsters voor DNA-analyse, ze moeten op de juiste manier en juiste plaats worden genomen om de trefkans op DNA in het watermonster zo groot mogelijk te laten zijn.
Uit de watermonsters wordt het DNA geïsoleerd. Vervolgens wordt de DNA opgewerkt in een qPCR-apparaat, wat na een bepaalde tijd aangeeft of het onderzochte organisme wel of niet aanwezig is in het watermonster. Zorgvuldige scheiding van de verschillende handelingen binnen het totale proces zorgt er voor dat contaminatie tussen de verschillende monsters voorkomen wordt en voorkomen we valse meldingen.

Aanvulling op traditionele methode
De eDNA-methode geeft meestal sneller inzicht dan de conventionele methoden om organismen aan te tonen en is een goede aanvulling op de traditionele methode. Daarom zet AQUON nu als eerste in op de aanwezigheid van E.coli, zwemmersjeuk en blauwalg.

AQUON is eerder al een samenwerking met BioMon aangegaan. BioMon doet onderzoek naar DNA biomonitoring en biedt kennis van DNA-technieken, die AQUON in de praktijk kan toepassen.

Ook interessant

AQUON Tiel en AQUON gaan verhuizen! 16 april 2024

Per 1 september aanstaande

Lees meer
Een overzicht van de nieuwbouw 11 april 2024

In 10 beelden

Lees meer
In gesprek met ... Zeinab Safar 5 april 2024

Leuke collega’s, flexibiliteit en ontwikkelingsmogelijkheden  

Lees meer
Voornemen tot verkoop AQUON-locaties 22 februari 2024

Reactietermijn t/m 20 maart 2024 

Lees meer
Damwand wordt gevelbekleding 19 februari 2024

Circulariteit in praktijk

Lees meer