Nieuwe meettechnieken helpen waterbeheerders sneller en gerichter te reageren op actuele gezondheidsrisico’s voor waterrecreanten. Het TKI-project “Snelle detectie van fecale verontreiniging in zwemwater” beoordeelt welke rol de mobiele qPCR kan vervullen om waterbeheerders hierin te ondersteunen. Deze moleculaire analysemethode qPCR maakt het mogelijk om al in een vroeg stadium de aanwezigheid van ziekteverwekkende micro-organismen (of indicatoren daarvan) te meten.

Zoektocht naar betrouwbare apparatuur

In 2017 en 2018 heeft AQUON samen met Deltares, diverse waterschappen en laboratoria testen uitgevoerd met een mobiel qPCR-systeem. Met dit systeem zijn E.coli-analyses langs de waterkant uitgevoerd en waren de resultaten binnen 1,5 uur beschikbaar. Tijdens deze pilotexperimenten kwam naar voren dat het uitvoeren van de qPCR goed verloopt. Maar het vaststellen van de absolute E.coli waarden bleek nog te onbetrouwbaar. Het apparaat dat gebruikt is bij de pilot voldeed niet aan de wensen. In de zoektocht naar een beter apparaat kruisten de wegen van Deltares en Orvion zich. Orvion heeft zelf een betrouwbare veldkit voor DNA-isolatie ontwikkeld: de Mobilab. Daarbij is het van belang dat de workflow kan worden uitgevoerd door niet-specialisten en dat er geen ‘cold chain’ (koeling van monsters/reagentia) en randapparatuur nodig is. De betrouwbaarheid van de DNA-isolatie in het veld is sterk verbeterd. Ook de manier van monstername is verbeterd waardoor het mogelijk is om grotere volumes monster te kunnen filtreren. Deltares is enthousiast en ervan overtuigd dat dit ook voor de waterbeheerders in Nederland interessant is.

Nieuw pilot-experiment

In een nieuw pilotexperiment kunnen we demonstreren of de nieuwe veldmethode voor DNA-isolatie geschikt is voor Nederlands oppervlaktewater. 

Afb.1.Proefopzet 

AQUON neemt actief deel aan deze nieuwe pilot. Sander van Eijk zorgt voor de monstername en de analyse in het veld.

  

Afb.2.Monstername en Afb.3.Filtratie

  

Afb.4. Voorbereiding isolatie en Afb.5.DNA isolatie

In het laboratorium van AQUON wordt de hoeveelheid aan E.coli met de MPN-methode vastgesteld. De lab qPCR-methode zal worden uitgevoerd door Deltares. AQUON zal de monsters ook bepalen met qPCR zodat de verkregen resultaten vergeleken kunnen worden met de resultaten van Deltares. Op deze manier kunnen we controleren of we op de goede weg zijn.

Samenwerkingspartners

Samenwerkingspartners binnen het TKI-project: Aqualab Zuid, Aqualysis, AQUON, Deltares, Gemeente Breda, Hoogheemraadschap van Delfland, Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, Hoogheemraadschap van Rijnland, KWR, MicroLAN, Orvion, Partners4UrbanWater, Rijkswaterstaat, Sopachem, STOWA, Waternet, Waterproef, Waterschap Brabantse Delta en Waterschap de Dommel.

Ook interessant

AQUON is verhuisd! 2 september 2024

Sinds 1 september 2024

Lees meer
ILOW-labs starten met suspect screening en non-target screening 11 juli 2024

Op zoek naar bekende en/of onbekende stoffen in water

Lees meer
In gesprek met…Sander Heeman 25 juni 2024

Afwisselend, Gezellig, Enthousiasme  

Lees meer
Waarderingen bij AQUON geven en ontvangen 6 mei 2024

Gezien worden, dat telt!

Lees meer
Een overzicht van de nieuwbouw 11 april 2024

In 10 beelden

Lees meer