In opdracht van het ministerie van I&W en van STOWA wordt door de ILOW-laboratoria in samenwerking met de drinkwaterlaboratoria een robuuste methode ontwikkeld voor het bepalen van het verwijderingsrendement van medicijnresten uit afvalwater op de rwzi’s. Deze methodiek zal landelijk gebruikt worden om de maatregelen te beoordelen die op de zuiveringen genomen zijn om dergelijke stoffen uit het afvalwater te verwijderen. AQUON was een van de uitvoerders van dit project en verzorgde de projectleiding.
 
Methodisch te werk
Aan het project deden alle ILOW-laboratoria mee (naast AQUON zijn dat Waterproef, Aqualysis, Hunze en Aas en het Wetterskip Frylan), net als Het Waterlaboratorium namens de drinkwaterlabs en het laboratorium van Rijkwaterstaat. Zoals het bij zo’n onderzoek gaat, vond eerst een uitgebreid literatuuronderzoek plaats. Daarna ontwikkelden we samen de methode met alles wat daar bij hoort, zoals conserveringsonderzoek, onderzoek monstervoorbehandeling, validatieonderzoek en uiteindelijk ook een ringonderzoek. Dat alles vond plaats aan de hand van een aantal (kandidaat) gidsstoffen. Daaruit wordt een lijst gedestilleerd van gidsstoffen die altijd geanalyseerd moeten worden. Deze gidsstoffen zijn de basis voor de berekening van het zogenaamde verwijderingsrendement. Dat levert een uitspraak op hoe goed betreffende maatregel in staat is (geweest) om de medicijnresten te verwijderen. Uiteraard sloten we het onderzoek vervolgens af met een ringonderzoek.

Perten Bisseswar en Volkan Yildirim, beide senior analist bij AQUON, bij de apparatuur (Rene Lindenburg ontbreekt op deze foto)

Robuuste methode
Eindconclusie? We zijn in staat geweest om een robuuste methode te ontwikkelen voor bovengenoemd doel. Daar zijn we allemaal trots op. Zo sluiten we het project af met een begeleidingscommissie die enthousiast is over het eindresultaat en twee tevreden opdrachtgevers. Het vervolg op dit project is de doorontwikkeling van het opgeleverde koepelvoorschrift tot een Nationale Praktijk Richtlijn (NPR) of zelfs een algemene NEN. Publicatie van het onderzoek en de resultaten volgt begin 2021 via de website van STOWA. 

 

 

Ook interessant

AQUON is verhuisd! 2 september 2024

Sinds 1 september 2024

Lees meer
Algemeen Bestuur AQUON bezoekt nieuwe pand 5 november 2024

Een bijzonder moment

Lees meer
De verhuizing: geen alledaagse klus 4 oktober 2024

Veelbelovende toekomst in Houten 

Lees meer
ILOW-labs starten met suspect screening en non-target screening 11 juli 2024

Op zoek naar bekende en/of onbekende stoffen in water

Lees meer
In gesprek met…Sander Heeman 25 juni 2024

Afwisselend, Gezellig, Enthousiasme  

Lees meer
Waarderingen bij AQUON geven en ontvangen 6 mei 2024

Gezien worden, dat telt!

Lees meer