AQUON werkt in veel projecten op het gebied van sensormonitoring samen met haar ketenpartner microLAN. Dat gebeurt ook in het TKI-project (landelijk subsidieproject) voor de snelle waterkwaliteitsmonitor voor zwemwater. Een onderdeel van dat project is inzicht in de waterkwaliteit van het stadswater in de grachten, vooral in het kader van zwemevenementen. Dat onderzoek wordt in samenwerking met het waterschap Brabantse Delta voor de gemeente Breda uitgevoerd. microLAN heeft daarin als een van de vele projectpartners een belangrijke rol. 



Een duidelijk beeld van de waterkwaliteit
We spraken Joep Appels, directeur van microLAN en vroegen hem wat het doel is van het project: “Het eerste doel van het project ‘evenementwater’ is om inzicht te krijgen in de factoren die recreatief gebruik in de weg staan. Het tweede doel is het inrichten van een systeem waarmee Breda de burger kan informeren over de (on)mogelijkheden om het oppervlaktewater recreatief te gebruiken.” De resultaten van afgelopen zomer zijn inmiddels bekend. De data en resultaten van microLAN en AQUON geven een duidelijk beeld van de waterkwaliteit in de singels in Breda. Pas bij grote buien (z’n 3-4 keer in de zomerperiode) is het water (voor meerdere dagen) hygiënisch onbetrouwbaar. Joep Appels: “Het leverde een beter en sneller inzicht in de betrouwbaarheid van het water in Breda op en hoe te reageren bij events. Voor komend jaar zal er worden gewerkt aan een voorlopig protocol voor het toestaan van evenementen in stadswateren.”

Breder toepasbaar
Hoewel de monitoring nu in de gemeente Breda plaatsvond, is het natuurlijk breder toepasbaar. Appels: “Het eerste jaar in Breda is succesvol afgerond. Gesprekken over vernieuwing in 2021 lopen volop. Ook andere steden waar oppervlaktewater is en recreatieve activiteiten plaatsvinden, hebben inmiddels interesse getoond in deze combinatie van snelle monitoring en laboratorium validatie.” microLAN verzorgt de online-monitoring van E.coli enzymactiviteit, dit is een indicator dat overstorten op het oppervlaktewater lozen of dat andere factoren de waterkwaliteit negatief beïnvloeden. Aanvullend doet AQUON twee per week op zes locaties monstername om de reguliere waterkwaliteitsindicatoren op het lab te bepalen en aanvullend ook voor de spike E.coli-testen een validatie te doen. microLAN verzorgde ook nog een testprogramma met waterkwaliteit sensoren (pH, opgelost zuurstof, geleidbaarheid en troebelheid).

Ook interessant

AQUON Tiel en AQUON gaan verhuizen! 16 april 2024

Per 1 september aanstaande

Lees meer
Een overzicht van de nieuwbouw 11 april 2024

In 10 beelden

Lees meer
In gesprek met ... Zeinab Safar 5 april 2024

Leuke collega’s, flexibiliteit en ontwikkelingsmogelijkheden  

Lees meer
Voornemen tot verkoop AQUON-locaties 22 februari 2024

Reactietermijn t/m 20 maart 2024 

Lees meer
Damwand wordt gevelbekleding 19 februari 2024

Circulariteit in praktijk

Lees meer