Op 2 december werden tijdens het Waterinnovatiefestival de winnaars van de Waterinnovatieprijs 2021 bekendgemaakt. Dit evenement wordt om het jaar georganiseerd door De Unie van Waterschappen in samenwerking met de Nederlandse Waterschapsbank, het Waterschapshuis en STOWA.

Een bont gezelschap aan innovatieve ideeën ging dit jaar met een prijs naar huis: het roterende duikerschot, de AdOx-technologie om medicijnresten te zuiveren, De Energie Damwand en Big Brown Data. Laatstgenoemde won in de categorie 'Waterschap van de toekomst'.

Big Brown Data is een groot project van het ministerie van VWS, RIVM en de waterschappen, waar AQUON ook nauw bij betrokken is en waarvoor wij de afvalwaterbemonsteringen bij onze waterschappen doen.

Big Brown Data
Uit het juryverslag: "Niet iedereen gaat naar de teststraat, maar iedereen gaat wel naar de wc. Daarom bleek het rioolwater een hele goede indicatie te geven over de verspreiding van het coronavirus. Door dagelijks alle rioolwaterzuiveringsinstallaties van de waterschappen te laten bemonsteren, hebben de 21 waterschappen samen met het RIVM en het ministerie van VWS met Big Brown Data gezorgd voor nauwkeurig inzicht in de verspreiding van het virus. Daarmee is een belangrijke bijdrage geleverd aan de strijd tegen het virus. De jury heeft gezien dat deze innovatie Nederland internationaal op de kaart heeft gezet en prijst de snelheid waarin het dagelijks bemonsteren is gerealiseerd. De jury ziet enorme potentie in data uit rioolwater. Een terechte winnaar in de categorie ‘Waterschap van de toekomst’."

Voor de inzending werd een mooie video gemaakt, waarin naast Ana Maria de Roda Husman (RIVM) en Mark van der Werf (Unie van Waterschappen) ook onze monsternemer Eke Rijkmans te zien is. 

Wij zijn trots dat wij onze bijdrage kunnen leveren aan deze mooie innovatie. Op het corona-dashboard van de Rijksoverheid kun je volgen hoe de vroege signalering van virusdeeltjes in het rioolwater zich ontwikkelt. 

 

Ook interessant

AQUON Tiel en AQUON gaan verhuizen! 16 april 2024

Per 1 september aanstaande

Lees meer
Een overzicht van de nieuwbouw 11 april 2024

In 10 beelden

Lees meer
In gesprek met ... Zeinab Safar 5 april 2024

Leuke collega’s, flexibiliteit en ontwikkelingsmogelijkheden  

Lees meer
Voornemen tot verkoop AQUON-locaties 22 februari 2024

Reactietermijn t/m 20 maart 2024 

Lees meer
Damwand wordt gevelbekleding 19 februari 2024

Circulariteit in praktijk

Lees meer