Na een periode van proefdraaien, testen en valideren in ons DNA-laboratorium zijn we zover: Een groot aantal DNA-analyses worden met ingang van maart ‘22 toegevoegd aan onze standaard dienstverlening. Dat betekent dat verschillende DNA-analyses en -pakketten zijn opgenomen in de Producten en Dienstencatalogus van AQUON en door onze waterschappen kunnen worden aangevraagd.
Achtergrond
Voor alles wat in en om het water leeft, bieden DNA-analyses de mogelijkheid om hier inzicht in te krijgen (of te verbeteren). De DNA-analyses zullen aanvullend en soms ook vervangend zijn voor de huidige analyse methoden. In ons DNA- laboratorium heeft de focus het afgelopen jaar gelegen op het verbeteren van de kwaliteit en betrouwbaarheid van onze analyses, zodat we zeker weten dat wij gevalideerde analyseresultaten aan kunnen leveren. 
Ons DNA-aanbod
AQUON heeft de volgende DNA-analyses aan de productencatalogus toegevoegd:
  • Kwantificatie van blauwalgen en de toxine genen cylindrospermopsine, microcystine en saxitoxine.
  • Het aantonen van aan- of afwezigheid van de grote modderkruiper, blauwband, kwabaal en de zonnebaars. 
  • Uitgebreid kreeftenonderzoek naar de aanwezigheid van de rode Amerikaanse rivierkreeft, de aan- of afwezigheid van de gestreepte Amerikaanse rivierkreeft, de geknobbelde Amerikaanse rivierkreeft en de gevlekte Amerikaanse rivierkreeft.
  • Tot slot biedt AQUON ook bronopsporing van fecale verontreinigingen aan. De bronnen die aangetoond kunnen worden, zijn vooralsnog humaan, hond en watervogels. Overige bronnen zijn nog in ontwikkeling. 
Voor alle onderzoeken bieden wij daarnaast ook locatiebezoek en monstername van de eDNA-monsters aan. Voor DNA-analyses die niet in bovenstaande opsomming zijn opgenomen, kunnen wij in ILOW-verband een oplossing aanbieden.
Vooruitblik naar 2023 en verder
Vanaf het voorjaar van 2023 willen we vanuit AQUON ook DNA-analyses voor zwemmersjeuk met de componenten trichobilharzia, poelslakken, eikenprocessierups en bastaardsatijnrups aanbieden. Het aantonen van de aan- of afwezigheid van muskusrat, bevers en verschillende soorten muizen is in ontwikkeling samen met andere ILOW-labs. 
Naar verwachting kunnen we in 2023 nog enkele DNA-analyses toevoegen. De echte groei van ons DNA-lab zal in 2024 plaatsvinden, in ons nieuwe pand is fors meer ruimte voorzien voor het DNA-lab.
De toevoeging van DNA-analyses aan onze standaard dienstverlening is een prachtige ontwikkeling waar we naar uitkijken. We gaan er dan ook graag met de waterschappen over in gesprek, bijvoorbeeld tijdens een jaarlijkse inventarisatie om te bepalen waar de behoefte ligt.
Informatie en aanvragen?
Aanvragen voor DNA-analyses kunnen op de reguliere manier bij AQUON worden gedaan.
Meer informatie over aanvragen of de mogelijkheden op ons DNA-laboratorium kunt u via het Servicebureau bespreken. Hiervoor kan Accountmanager Sandra de Jong (s.dejong@aquon.nl) of Servicemanager Ilse Romijn (hydrobiologie-sb@aquon.nl) worden benaderd.
Voor communicatie of persvragen neemt u contact op met communicatie@aquon.nl.

Ook interessant

eDNA-onderzoek bevestigt succes terugkeer kwabaal 17 april 2023

Monitoring in opdracht van waterschap De Dommel

Lees meer
Bronopsporing fecale verontreinigingen Meijepark 17 april 2023

Inzicht in de bronnen van bacteriologische overschrijdingen

Lees meer
eDNA analyses bij AQUON 15 maart 2023

Compleet overzicht van producten en dienstverlening

Lees meer
Monstername uit de rugzak 7 februari 2023

Duurzaam en efficiënt

Lees meer