Het Algemeen Bestuur van AQUON komt regelmatig bij elkaar om actuele thema’s te bespreken. Op vrijdag 20 mei vond er een bestuursbijeenkomst plaats, waarbij de investering in en duurzaamheid van de nieuwe huisvesting van AQUON op het programma stond. Aansluitend nam het bestuur de tijd voor een duik in het werk van AQUON, tijdens een werkbezoek aan de Vlietlanden en het AQUON laboratorium in Leiden.

Bij de Vlietlanden kregen de leden meer uitleg over de wijze waarop AQUON zwemwater en oppervlaktewater bemonstert en welke onderzoeksmethoden daarvoor worden gebruikt. Tijdens de uitleg en demonstratie door Eke Rijkmans op locatie werd met name ingegaan op blauwalg en de daarvoor beschikbare onderzoeksmethoden en problematiek. Het water van de Vlietlanden is een van die locaties waar blauwalg zich erg snel ontwikkelt. Hoogheemraadschap van Rijnland test hier methoden om dat tegen te gaan, AQUON verzorgt de monitoring.

 

Tijdens het bezoek aan de Vlietlanden was er ook uitgebreid aandacht voor DNA-onderzoek en -analyses. AQUON collega's Sander Heeman en Sjoerd de Groot gaven een boeiende en informatieve toelichting.

Na een fietstocht door de (pittige) regen, kreeg het Algemeen Bestuur op het laboratorium van AQUON in Leiden uitleg hoe de monsters verder geanalyseerd worden. Hier vertelde Ridouan Lokmani vol enthousiasme over blauwalg en gaf Ana Luisa Amorim toelichting op de werking en inzet van de Elisa-methode. Sander en Sjoerd waren in het DNA-lab aanwezig om uitleg te geven over de analyses die hier worden uitgevoerd. Een bijzonder leuke middag met inzicht en verdieping, daar waren alle leden het snel over eens!

Ook interessant

In gesprek met…Sander Heeman 25 juni 2024

Afwisselend, Gezellig, Enthousiasme  

Lees meer
Einde zwemwaterseizoen 2023 20 oktober 2023

Terugblik op een intensief zwemwaterseizoen

Lees meer
Het belang van goed zwemwater 13 juli 2023

RTV Dordrecht belicht de controle op blauwalg

Lees meer
eDNA-onderzoek bevestigt succes terugkeer kwabaal 17 april 2023

Monitoring in opdracht van waterschap De Dommel

Lees meer