Onder de verzamelnaam PFAS scharen we chemische stoffen die door de mens zijn gemaakt en die van nature niet in het milieu voorkomen. Deze stoffen hebben handige eigenschappen, ze zijn water-, vet- en vuilafstotend en worden gebruikt in onder andere pannen, blusschuim, textiel en cosmetica. Maar PFAS zijn ook gevaarlijk. Ze zijn schadelijk voor het milieu, voor de gezondheid van flora, fauna en voor de mens.

PFAS zijn kankerverwekkend en hopen zich op, in het menselijk lichaam, in dieren en planten. De overheid werkt eraan om deze stoffen zoveel als mogelijk terug te dringen en dat start natuurlijk bij goede analyses.

Annemarie van Wezel, bioloog en milieuwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam legt uit wat PFAS is en waarom we het (helaas) op veel plekken tegenkomen. Ook in jouw koekenpan?

PFAS in de waterbodem 

AQUON voert zelf onderzoek uit naar PFAS in het water en in de waterbodem. Sommige PFAS-componenten blijven namelijk liever in het water, terwijl andere zich juist aan de waterbodem “binden”. Corine de Kloe-Van de Wiel van AQUON lichtte eerder al de PFAS-analyse methode en de uitbreiding van de PFAS-analyses bij AQUON toe. Daar lees je hier alles over.

 

Ook interessant

Rioolwateronderzoek bij Het Klokhuis 28 oktober 2022

Rioolwater zit vol stinkende poep, maar toch zijn wetenschappers er dol op. Waarom?

Lees meer
Nieuw bij AQUON: De Polaris Ranger EV. 6 oktober 2022

Een nieuwe en duurzame quad!

Lees meer
Einde zwemwaterseizoen 2022 3 oktober 2022

Extra drukke zomer

Lees meer
Totaalpakket Sensormonitoring 26 september 2022

Compleet overzicht van producten en dienstverlening

Lees meer