In gesprek met… Patricia de Jong

Naam: Patricia de Jong – Hofman
Leeftijd: 48 jaar
Functie: Senior Analist
Afdeling: Hydrobiologie
Locatie: Leiden
Hoe lang werk je bij AQUON? Vanaf het begin, dus nu al 11 jaar. Daarvoor was ik 14 jaar werkzaam bij het lab van Rijnland.

Waar werk je, wat doe je?

Ik werk als Senior Analist op de afdeling Hydrobiologie bij het team eDNA. In 2019 zijn we gestart met het opzetten van een eigen DNA-lab binnen AQUON. Hier ben ik vanaf het begin intensief bij betrokken. Het team eDNA is leuk en enthousiast en zit vol met net afgestudeerde collega’s. Ik zorg daarbij voor het goed opzetten van de verschillende methoden, waarbij ik let op de criteria van de Raad van Accreditatie, het berekenen van kostprijzen, de algehele planning van het personeel en de oplevering van de monsters.

Inzicht in waterkwaliteit

Met behulp van een geheel nieuwe techniek krijgen wij bij AQUON sneller inzicht in de waterkwaliteit. Door watermonsters te analyseren op DNA-sporen van verschillende doelsoorten, zoals rivierkreeften, kwabaal of een grote modderkruiper, kunnen we de waterschappen vertellen of het DNA van de betreffende doelsoort is aangetroffen in het water. Tijdens het zwemwaterseizoen wordt door AQUON onderzoek gedaan naar de bacteriële waterkwaliteit van officiële zwemwaterlocaties in het beheersgebied van onze opdrachtgevers. Hiervoor monitoren we E.coli en Intestinale enterococcen bacteriën, die voorkomen in de darmen van warmbloedige dieren en mensen. Die bacteriën kunnen in het zwemwater terecht komen door uitwerpselen van (water)vogels, honden en/of paarden, vervuiling door recreanten, afspoeling van agrarisch gebied of effluentlozingen door RWZI’s. AQUON geeft de waterschappen met behulp van specifieke DNA-methoden inzicht in de herkomst van deze fecale verontreinigingen. Daarnaast gaan we na of de aanwezige blauwalgen beschikken over de toxinegenen die kunnen zorgen voor de productie van microcystine, saxitoxine, anatoxine of cilindrospermopsine. Zolang die toxinegenen niet aanwezig zijn in de algen, komen de toxines waar mens en dier ziek van kunnen worden ook niet vrij. Dat vinden onze opdrachtgevers natuurlijk belangrijk om te weten.

Belangrijk

Door het werk bij AQUON besef ik steeds meer dat goed en voldoende water een belangrijke rol speelt. De enorme droogte van dit jaar geeft wel aan dat water in vele opzichten belangrijk is; voor de boeren, voor alles wat in en om het water leeft, maar ook voor onze energie. Persoonlijk ben ik in de zomer vaak op, rondom of in het water te vinden in mijn vrije tijd. Heerlijk relaxen, suppen en genieten vanaf het water!

Duurzaamheid

Duurzaamheid draagt bij aan de toekomst van iedereen, dus staat het hoog op onze agenda. AQUON heeft natuurlijk aandacht voor duurzaamheid, ook bij het uitvoeren van de werkzaamheden. Zo nu en dan is dat echter moeilijk te realiseren en zorgt het voor uitdagingen. Gelukkig houdt AQUON wel van een uitdaging! Tot dusver gebruiken wij minder tot geen plastic binnen het eDNA-team. Ook werken we zoveel mogelijk digitaal, om het gebruik van papier te minimaliseren. In mijn privé-situatie hebben wij ook allerlei duurzame energiemaatregelen getroffen, zoals het installeren van zonnepanelen en een hybride warmtepomp. We rijden daarnaast ook in elektrische auto’s. Niet te vergeten: we scheiden natuurlijk ons afval en letten op ons plastic-gebruik.

Ontwikkeling

AQUON heeft zich de afgelopen jaren erg ontwikkeld, zoals op het gebied van sensoring. Ook is er een DNA-lab opgezet. Binnen het DNA lab zijn wij nog volop in ontwikkeling met het opzetten van nieuwe targets, zoals het monitoren van vissen, het analyseren van E.coli, het analyseren van trichobilharzia en de eikenprocessierups, het aantonen van beschermde soorten en een uitbreiding voor de bronopsporing van ratten. Daarnaast zijn we ook druk bezig met het opzetten van ingangscontroles voor de reagentia en de verbruiksartikelen en het invoeren van verschillende methodecontroles.

Ook interessant

In gesprek met … Andreea Berloiu 29 januari 2024

Trots, sterk en mogelijkheden

Lees meer
In gesprek met ... Wim Dompeling 22 november 2023

Afwisselend, uitdagend, toekomstbestendig  

Lees meer
Einde zwemwaterseizoen 2023 20 oktober 2023

Terugblik op een intensief zwemwaterseizoen

Lees meer
In gesprek met ... Michel van den Hoek 25 augustus 2023

Collegialiteit, afwisseling, professionaliteit

Lees meer
In gesprek met... Sjoerd de Groot 25 juli 2023

Gedreven, collega’s en maatschappelijk

Lees meer
Het belang van goed zwemwater 13 juli 2023

RTV Dordrecht belicht de controle op blauwalg

Lees meer