Denk je aan zwemwaterkwaliteit, dan denk je snel aan blauwalgen, maar vlak ook zwemmersjeuk niet uit.

Zwemmersjeuk is een bobbelige huiduitslag die heel erg jeukt of brandt, als gevolg van zwemmen in natuurwater. De klachten worden veroorzaakt door de larven van een platworm (Trichobilharzia cercariën), die in de uitwerpselen van eenden en andere watervogels zitten.Vooral bij warm weer kunnen in zoet natuurwater veel van deze larven zitten. De klachten kunnen enkele weken aanhouden. Zwemmersjeuk is niet besmettelijk, maar je kunt er flink ziek van worden. Naast jeuk hebben slachtoffers ook last van koorts, hoofdpijn en soms misselijkheid.

Tijdens het zwemwaterseizoen (tussen 1 mei en 1 oktober) wordt de waterkwaliteit van de zwemwaterlocaties gecontroleerd, zodat de waterschappen een uitspraak kunnen doen over de veiligheid van een zwemlocatie. Dat doen we door alle zwemwaterlocaties van onze #waterschappen elke twee weken te bemonsteren en te analyseren. Inmiddels kan AQUON de Trichobilharzia cercariën met eDNA aantonen.

In het geval van een afwijking worden de betreffende locaties altijd diezelfde week nog opnieuw bemonsterd. Zo blijven we monitoren hoe de afwijking zich ontwikkelt en wanneer het zwemwater wel weer veilig voor recreatie is.

Benieuwd waar veilig gezwommen kan worden? Ga naar www.zwemwater.nl voor alle zwemlocaties.

Ook interessant

Bronopsporing fecale verontreinigingen Meijepark 17 april 2023

Inzicht in de bronnen van bacteriologische overschrijdingen

Lees meer
In gesprek met… Patricia de Jong 15 november 2022

Werken bij AQUON betekent voor mij .... afwisseling, gezelligheid en inzicht verscha...

Lees meer
Einde zwemwaterseizoen 2022 3 oktober 2022

Extra drukke zomer

Lees meer