Op vrijdag 26 mei 2023 ging de eerste paal van het nieuwe pand van AQUON de grond in. Een volgende fase is aangebroken. In Houten wordt de komende 1 jaar hard gewerkt aan de nieuwbouw. In drie artikelen leggen Jeen Bouma (directeur van AQUON) Rutger de Lege (projectmanager nieuwbouw), Hans Massop (Teammanager Hydrobiologie) en Angelique Broere (Manager Bedrijfsvoering) uit waar we op dit moment staan, hoe de komende 1 jaar eruitzien en wat het nieuwe pand van AQUON nu zo bijzonder maakt. Deze week:  

Soepel onderweg naar Houten

Hoewel het nieuwe pand in Houten naar verwachting in augustus 2024 wordt opgeleverd, is er een grondige voorbereidingsfase nodig voordat de eerste mensen vanuit daar kunnen werken. Dat bespreken we met Hans Massop (Teammanager Hydrobiologie) en Angelique Broere (Manager Bedrijfsvoering): “Er komt zoveel bij kijken, daar sta je versteld van.”

147 onderwerpen

“Na de oplevering heeft het projectteam eerst een periode gepland waarin de laatste puntjes op de i worden gezet.” vertelt Angelique. “Vervolgens moeten er allerlei zaken geregeld worden zodat de eerste gebruikers ook daadwerkelijk in het pand aan het werk kunnen. Vanuit Bedrijfsvoering leveren we hiervoor projectleiders facilitair en ICT. Zij werken nauw samen met het projectteam en we zoeken de samenwerking met de verschillende disciplines. Zo was er recent een brainstormsessie waarbij ze uitkwamen op een lijst met 147 onderwerpen die we moeten tackelen. Denk aan bewaking, terreinonderhoud, koffie, schoonmaak, adreswijzigingen, de afvalophaaldienst en dat soort zaken. De werkplekken moeten ingericht worden en de ICT moet natuurlijk functioneren, maar dan begint het eigenlijk pas.”

Niet zomaar ergens anders ‘inpluggen’

Hans Massop (Teammanager Hydrobiologie): “Het verhuizen van de werkprocessen van chemie en hydrobiologie heeft veel meer voeten in de aarde. Je kunt onze apparatuur niet zomaar optillen, verplaatsen en op de nieuwe plek ‘inpluggen’ en aan het werk gaan. Daar komt accreditatie bij kijken en sommige apparaten mogen alleen verhuisd worden door de leverancier. Het is dus niet alleen maar een verhuizing, er komt veel meer bij kijken. Daar sta je versteld van.” Angelique: “Want vergeet niet dat ook de huidige locaties leeg opgeleverd moeten worden. Dat alleen al is een gigantische klus.”

Van visie naar werkelijkheid

Hans en Angelique zijn opdrachtgever voor de veranderopgave en zitten in de stuurgroep voor de centralisatie. Binnenkort start de nieuwe projectgroep die de verhuizing in goede banen gaat leiden. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen aldus Angelique: “We willen in het nieuwe pand efficiënter gaan samenwerken, maar hoe gaan we dat dan doen in de praktijk? Wat worden de huisregels? Hoe gaan we om met het delen van werkplekken of het reserveren van vergaderruimtes? Hoe ziet de optimale ‘monsterstraat’ eruit en hoe vertalen we dat naar de praktijk? De nieuwe projectgroep verhuizing gaat zich in nauwe samenwerking met de andere projectgroepen daarmee bezighouden. De eerste gesprekken zijn al gevoerd en het is mooi om terug te krijgen hoeveel iedereen al van elkaar leert tijdens die bijeenkomsten.” Hans vult aan: “Het is prachtig dat wij naar één locatie gaan en dat we daar zoveel mogelijk processen beter kunnen synchroniseren en standaardiseren. Daar zit echt winst. De projectgroep Verhuizing levert hier een grote bijdrage aan en gaat er volop mee aan de slag. Daarnaast is het een grote stap dat wij vanuit Tiel en Leiden bij elkaar komen in ons nieuwe lab. De projectgroep ‘Eén AQUON’ gaat met ons allemaal aan de slag zodat wij ook in de samenwerking in het nieuwe laboratorium een stap vooruit maken.”

Ook interessant

AQUON Tiel en AQUON gaan verhuizen! 16 april 2024

Per 1 september aanstaande

Lees meer
Voornemen tot verkoop AQUON-locaties 22 februari 2024

Reactietermijn t/m 20 maart 2024 

Lees meer
Damwand wordt gevelbekleding 19 februari 2024

Circulariteit in praktijk

Lees meer
Nieuwbouw Houten vastgelegd voor mini-docu 15 februari 2024

Een kijkje over de schouders van de filmploeg

Lees meer
De doelstellingen krijgen vorm op de bouwplaats 9 november 2023

Deel 2 in de drieluik over nieuwbouw AQUON

Lees meer
Ruimte voor groei en succes 26 oktober 2023

Deel 1 in de drieluik over nieuwbouw AQUON

Lees meer