Gisteravond (dinsdag 3 maart 2020) heeft het Algemeen Bestuur ingestemd met de centralisatieplannen van AQUON: Centralisatie loont en is wenselijk om AQUON verder te ontwikkelen en ook in de toekomst van waarde voor de waterschappen te laten zijn. In de vergadering is unaniem besloten dat AQUON gaat centraliseren op een nieuwe locatie. Tevens is AQUON’s strategie 2020-2030 door het bestuur goedgekeurd.

Achtergrond
AQUON heeft de afgelopen jaren diverse strategische en organisatorische veranderingen gerealiseerd. Die veranderingen tonen aan dat AQUON kan voldoen aan de geformuleerde ambities en verwachtingen, zoals geformuleerd in het plan AQUON 2.0 en de nieuwe Gemeenschappelijke Regeling (GR) die in 2018 in werking is getreden.
De basis voor de GR is de afspraak dat AQUON (laboratorium van en voor de waterschappen), zich als zelfstandige organisatie ontwikkelt van dataleverancier naar een informatie leverende ketenpartner met verhoogde aandacht voor innovatie. De laatste stap in dit proces is de centralisatie van AQUON op één locatie. Het besluit tot deze centralisatie van de activiteiten van AQUON is in juli 2016 al genomen, maar voordat tot daadwerkelijke effectuering hiervan kon worden overgegaan, moest aangetoond worden dat de vastgestelde strategie en governance werkt en dat centralisatie meerwaarde zal opleveren. Meerwaarde door het kostenverlagende effect wat de centralisatie met zich meebrengt, maar ook zeker meerwaarde voor gewenste duurzame, efficiënte en kwalitatief goede bijdrage van AQUON aan de taken en verantwoordelijkheden van de waterschappen. De afgelopen jaren is hier bij AQUON hard aan gewerkt, zowel intern, als ook in goede en professionele samenwerking met haar negen waterschappen.

Businesscase
Om de laatste stap in het proces af te ronden, is het rapport ‘Strategie 2020 – 2030 & businesscase centralisatie, versie 1.1’ in november 2019 opgeleverd. Dit rapport is afgestemd binnen verschillende adviesorganen zoals het Platform Eigenaren, Platform Opdrachtgevers en ook intern bij de waterschappen heeft afstemming plaatsgevonden.
De gezamenlijke waterschappen hebben ook een strategisch scenario-onderzoek uitgevoerd. De strategie van AQUON sluit hier goed op aan. Het laboratorium blijft in elk scenario nodig: Wendbaarheid, flexibiliteit en alert zijn op ontwikkelingen is ook in de toekomst belangrijk.

Besluiten
Tijdens de Algemeen Bestuursvergadering gisteren in Houten is AQUON’s strategie voor de komende tien jaar vastgesteld en tevens is in de vergadering unaniem besloten dat AQUON gaat centraliseren en wel op een nieuwe locatie.
De waterschappen bevestigen hiermee een gezamenlijk vertrouwen te hebben in AQUON en in de succesvolle samenwerking nu en in de toekomst.
AQUON is verheugd met deze uitspraken. Jeen Bouma: “Hiermee geeft het bestuur een positieve impuls aan de verdere ontwikkeling van AQUON, zowel op het gebied van kwaliteit, efficiency als flexibiliteit. AQUON kan en zal haar rol als innovatieve ketenpartner voor de waterschappen nog beter gaan invullen en dat tegen maatschappelijk verantwoorde kosten. Een ontwikkeling die er voor zorgt dat AQUON ook in de toekomst in verbinding met de waterschappen kan blijven werken.”

Toekomst
Nu de beslissing tot centralisatie is genomen, zal een projectteam binnen AQUON zich richten op de uitvoering hiervan. Allereerst zal gezocht worden naar een passende locatie en zal een bestek gemaakt worden. De wens is om in 2024  naar een nieuwe locatie te verhuizen.  Meer informatie over de vervolgstappen zullen in een later stadium gegeven worden.

Bestuursvoorzitter Constantijn Jansen op de Haar (L) en Jeen Bouma (directeur AQUON) schudden de hand na ondertekening van het besluit.

Ook interessant

AQUON Tiel en AQUON gaan verhuizen! 16 april 2024

Per 1 september aanstaande

Lees meer
Een overzicht van de nieuwbouw 11 april 2024

In 10 beelden

Lees meer
In gesprek met ... Zeinab Safar 5 april 2024

Leuke collega’s, flexibiliteit en ontwikkelingsmogelijkheden  

Lees meer
Voornemen tot verkoop AQUON-locaties 22 februari 2024

Reactietermijn t/m 20 maart 2024 

Lees meer
Damwand wordt gevelbekleding 19 februari 2024

Circulariteit in praktijk

Lees meer