Vanaf juli 2022 is het zover: Elisa kan in ons laboratorium worden gebruikt om microcystine of de antilichamen daartegen te meten. AQUON heeft de Microcystins-ADDA ELISA gevalideerd voor de detectie van microcystines en nodulairen in recreatiewateren. Dit is een belangrijk hulpmiddel om de aanwezigheid van dit toxine in het zwemwater in een vroeg stadium te detecteren. Waterschappen en beheerders kunnen sneller actie ondernemen en daarmee een veilige (zwemwater)omgeving garanderen. Van microcystines is bekend dat ze bij de mens ernstige leverschade veroorzaken, naast hoofdpijn, gezichtsstoornissen, misselijkheid, braken en spierzwakte. Zowel huisdieren als wilde dieren lopen ook het risico op acute vergiftiging door microcystines.

Grote stap
AQUON kan met ELISA de microcystine in zwemwatermonsters detecteren. Dit hepatotoxine kan worden geproduceerd door cyanobacteriënstammen zoals Microcystis, Dolichospermum, Planktothrix en Anabaenopsis. De microcystines zijn zowel in het water als in de cellen van de blauwalgen aanwezig. Om te zorgen voor veilig recreatiewater is een succesvolle detectie van deze gifstoffen nodig. De sterke combinatie van microscoopherkenning en ELISA-toxineanalyse zorgt voor een grote stap voorwaarts en maakt het mogelijk een echte toxische risicobeoordeling te doen. De ELISA-methode kan worden ingezet wanneer in een zwemwater een potentieel toxisch risico is vastgesteld en wenselijk is snel over een gerichte toxine-analyse te beschikken.



Verbetering in de test

Ruim 10 jaar geleden voerden we de ELISA-methode al uit in het laboratorium in Leiden en waren we er zelfs voor geaccrediteerd. Maar de kwaliteit van de analyse was destijds niet voldoende, omdat niet alle typen microcystines op dat moment konden worden vastgesteld. De testkits zijn in 10 jaar enorm verbeterd. De verwachting is dat binnenkort ook andere ELISA-analyses worden ontwikkeld (naast microcystine) zoals anatoxine, cylindrospermopsine en saxitoxine in oppervlaktewater en bodemmatten. AQUON is ook geïnteresseerd om in de nabije toekomst een vergelijkbare ELISA-methode te ontwikkelen voor de detectie van bacteriën en virussen. AQUON heeft alles in huis om haar verregaande expertise op het gebied van zwemwateranalyses van blauwalgenrisico's op peil te houden.

Over ELISA
ELISA is de afkorting van Enzyme-Linked-ImmunoSorbent Assay. Het is een gevoelige test om specifieke antilichamen en antigenen te detecteren. De test (assay) is een op een plaat gebaseerde laboratoriumtechniek waarbij gebruik wordt gemaakt van de binding tussen een antigeen en zijn homologe antilichaam om het specifieke antigeen of antilichaam in een monster te identificeren en te kwantificeren. Na het toevoegen van alle oplossingen wordt een kleursignaal gegenereerd en gemeten bij een bepaalde golflengte en vertaald naar een toxinegehalte.

De test die voor deze analyse is gevalideerd, is een indirecte competitieve Microcystins-ADDA ELISA voor de congeneer onafhankelijke detectie van microcystines en nodularines in watermonsters. Dergelijke antilichamen zijn specifiek voor het ADDA-aminozuur dat aanwezig is in het cyclische peptide van het microcystinemolecuul.
De microsystine ADDA-ELISA-kit is een gevoelige test en kan worden gebruikt als een analytisch hulpmiddel voor de kwantificering van totale microcystines (MC's) in watermonsters. 

Meer weten?
Voor aanvragen, meer informatie over toepassingen of de mogelijkheden bij ons ELISA laboratorium kunt u overleggen via onze Servicemanager Ilse Romijn (hydrobiology-sb@aquon.nl).

Ook interessant

AQUON Tiel en AQUON gaan verhuizen! 16 april 2024

Per 1 september aanstaande

Lees meer
Een overzicht van de nieuwbouw 11 april 2024

In 10 beelden

Lees meer
In gesprek met ... Zeinab Safar 5 april 2024

Leuke collega’s, flexibiliteit en ontwikkelingsmogelijkheden  

Lees meer
Voornemen tot verkoop AQUON-locaties 22 februari 2024

Reactietermijn t/m 20 maart 2024 

Lees meer
Damwand wordt gevelbekleding 19 februari 2024

Circulariteit in praktijk

Lees meer