Woensdag 6 mei is in Nieuwegein een meetstation met sensoren geplaatst. De plaatsing werd gedaan door AQUON, in het kader van een project/proefopstelling die we in opdracht van en samen met Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden uitvoeren.

Continu meten
Het Hoogheemraadschap heeft al lange tijd in deze lokale waterpartij problemen met het zuurstofgehalte en veel maatregelen hebben tot nu toe niet geholpen. Het zuurstofgehalte wordt nu continu gemeten om de variatie daarvan in de tijd te kunnen vaststellen en op die manier hopelijk achter de oorzaak van de zuurstofproblematiek te komen. We meten naast de zuurstofgraad ook de temperatuur en de geleidbaarheid.

Resultaten online beschikbaar
De sensoren hangen in het water en de logger waarin de data wordt opgeslagen, is boven water in een beschermbuis opgenomen. Deze logger registreert met een vastgestelde frequentie verschillende meetwaarden van het water en zendt deze naar een ontvangststation (server). Deze meetresultaten zijn online beschikbaar en zijn voor AQUON en voor het waterschap ieder moment in te zien.

Onderhoud en kalibratie
Eenmaal per maand, of zo veel vaker als dat nodig blijkt, wordt de locatie bezocht voor onderhoud en kalibratie van het meetsysteem. Als tussentijds wordt waargenomen dat een sensor vreemde meetresultaten geeft, wordt een extra bezoek ter controle gebracht. Bij elk bezoek worden ook handmatige metingen uitgevoerd, waarmee de meetresultaten van de sensoren worden gecontroleerd.

Mooi om weer een stapje te zetten in de verdere ontwikkeling van sensortechnologie.

Ook interessant

Voornemen tot verkoop AQUON-locaties 22 februari 2024

Reactietermijn t/m 20 maart 2024 

Lees meer
Damwand wordt gevelbekleding 19 februari 2024

Circulariteit in praktijk

Lees meer
Nieuwbouw Houten vastgelegd voor mini-docu 15 februari 2024

Een kijkje over de schouders van de filmploeg

Lees meer
In gesprek met … Andreea Berloiu 29 januari 2024

Trots, sterk en mogelijkheden

Lees meer
Soepel onderweg naar Houten 14 december 2023

Deel 3 in de drieluik over nieuwbouw AQUON

Lees meer