In opdracht van het ministerie van I&W en van STOWA wordt door de ILOW-laboratoria in samenwerking met de drinkwaterlaboratoria een robuuste methode ontwikkeld voor het bepalen van het verwijderingsrendement van medicijnresten uit afvalwater op de rwzi’s. Deze methodiek zal landelijk gebruikt worden om de maatregelen te beoordelen die op de zuiveringen genomen zijn om dergelijke stoffen uit het afvalwater te verwijderen. AQUON was een van de uitvoerders van dit project en verzorgde de projectleiding.
 
Methodisch te werk
Aan het project deden alle ILOW-laboratoria mee (naast AQUON zijn dat Waterproef, Aqualysis, Hunze en Aas en het Wetterskip Frylan), net als Het Waterlaboratorium namens de drinkwaterlabs en het laboratorium van Rijkwaterstaat. Zoals het bij zo’n onderzoek gaat, vond eerst een uitgebreid literatuuronderzoek plaats. Daarna ontwikkelden we samen de methode met alles wat daar bij hoort, zoals conserveringsonderzoek, onderzoek monstervoorbehandeling, validatieonderzoek en uiteindelijk ook een ringonderzoek. Dat alles vond plaats aan de hand van een aantal (kandidaat) gidsstoffen. Daaruit wordt een lijst gedestilleerd van gidsstoffen die altijd geanalyseerd moeten worden. Deze gidsstoffen zijn de basis voor de berekening van het zogenaamde verwijderingsrendement. Dat levert een uitspraak op hoe goed betreffende maatregel in staat is (geweest) om de medicijnresten te verwijderen. Uiteraard sloten we het onderzoek vervolgens af met een ringonderzoek.

Perten Bisseswar en Volkan Yildirim, beide senior analist bij AQUON, bij de apparatuur (Rene Lindenburg ontbreekt op deze foto)

Robuuste methode
Eindconclusie? We zijn in staat geweest om een robuuste methode te ontwikkelen voor bovengenoemd doel. Daar zijn we allemaal trots op. Zo sluiten we het project af met een begeleidingscommissie die enthousiast is over het eindresultaat en twee tevreden opdrachtgevers. Het vervolg op dit project is de doorontwikkeling van het opgeleverde koepelvoorschrift tot een Nationale Praktijk Richtlijn (NPR) of zelfs een algemene NEN. Publicatie van het onderzoek en de resultaten volgt begin 2021 via de website van STOWA. 

 

 

Ook interessant

AQUON Tiel en AQUON gaan verhuizen! 16 april 2024

Per 1 september aanstaande

Lees meer
Een overzicht van de nieuwbouw 11 april 2024

In 10 beelden

Lees meer
In gesprek met ... Zeinab Safar 5 april 2024

Leuke collega’s, flexibiliteit en ontwikkelingsmogelijkheden  

Lees meer
Voornemen tot verkoop AQUON-locaties 22 februari 2024

Reactietermijn t/m 20 maart 2024 

Lees meer
Damwand wordt gevelbekleding 19 februari 2024

Circulariteit in praktijk

Lees meer