Plastics in het milieu staan momenteel hoog op de maatschappelijke agenda. Ook in de normalisatiewereld heeft het onderwerp de aandacht, maar het staat nog in de kinderschoenen. Er is nu een whitepaper ‘Plastics in het Milieu’ gepubliceerd.

Behoefte aan standaardisatie

De gevolgen van zwerfplastics op de ecologie zijn duidelijk. Daarom is er vanuit de markt veel vraag naar onderzoek naar plastics in het milieu. Op dit moment wordt veel onderzoek uitgevoerd naar microplastics en humane gezondheidseffecten. Er is echter nog geen eenduidige, gestandaardiseerde methode voor de bepaling van plastics in het milieu. Het is zelfs niet duidelijk in welke eenheden gemeten dient te worden. Daardoor zijn de resultaten niet goed te vergelijken.

Whitepaper 'Plastics in het Milieu'

Een jaar na de kick-off heeft het NEN-actieteam een document opgesteld waarin de stand van zaken, aandachtspunten en normalisatiebehoeften in kaart zijn gebracht. Deze whitepaper richt zich op vooronderzoek, veldwerkzaamheden, monstername, analyse en rapportage van plastics in bodem en water. Er wordt ook duidelijk welke informatie op dit moment nog mist.

Deelname vanuit AQUON

Vanuit AQUON is meegewerkt aan het whitepaper. Een team van 4 projectleden (AQUON's Projectgroep Microplastics bestaat uit Milou van Voorst, Eke Rijkmans, Hafiez Bhaggoe en Niels van Aarle) nam deel aan de NEN-bijeenkomsten waar het whitepaper werd geschreven. De projectleden leverden hun input op de inhoud van een aantal milieu-compartimenten, zoals water en waterbodem.

De publicatie van het whitepaper vormt de aftrap van het Nederlandse normalisatietraject voor plastics in het milieu.


Je kunt het whitepaper hier downloaden. Downloaden is gratis!

Ook interessant

AQUON Tiel en AQUON gaan verhuizen! 16 april 2024

Per 1 september aanstaande

Lees meer
Een overzicht van de nieuwbouw 11 april 2024

In 10 beelden

Lees meer
In gesprek met ... Zeinab Safar 5 april 2024

Leuke collega’s, flexibiliteit en ontwikkelingsmogelijkheden  

Lees meer
Voornemen tot verkoop AQUON-locaties 22 februari 2024

Reactietermijn t/m 20 maart 2024 

Lees meer
Damwand wordt gevelbekleding 19 februari 2024

Circulariteit in praktijk

Lees meer