Op 1 oktober eindigde het zwemwaterseizoen van 2021. Dat betekent dat AQUON vanaf die datum de zwemwaterlocaties van onze waterschappen niet meer (extra) bemonstert en analyseert.

 

Veiligheid en waterkwaliteit

Het zwemwaterseizoen was dit jaar van 19 april  tot 1 oktober. In die maanden wordt de veiligheid en waterkwaliteit van de zwemwaterlocaties gecontroleerd. Dat doen we door alle zwemwaterlocaties van onze waterschappen tweewekelijks te bemonsteren en te analyseren. Wanneer daar aanleiding toe is, dan waarschuwen we direct de waterschappen, die op hun beurt de provincie weer informeren. De provincie neemt vervolgens maatregelen, denk aan het afgeven van een waarschuwing, een negatief zwemadvies of een zwemverbod. Na het constateren van een afwijking worden de betreffende locaties altijd diezelfde week nog opnieuw bemonsterd.

 

230 locaties

AQUON heeft dit jaar weer veel zwemwaterlocaties gecontroleerd. Onze monsternemers hebben bij regen en zonneschijn in totaal 230 locaties om de week bemonsterd. Met name in de zomermaanden was het extra druk en zijn veel aanvullende bemonsteringen gedaan in verband met afwijkingen in de waterkwaliteit, zoals blauwalg. Samen met de waterschappen en de provincies hebben we op die manier bijgedragen aan een veilige en gezonde wateromgeving. 

Ook dit zwemwaterseizoen zijn er weer bijzonderheden uit te lichten. We noemen er enkele: 
  • De nieuwe benaming van blauwalgsoorten zorgde voor lichte spanning aan de start van het seizoen.
  • In het najaar werden er voorzichtig weer enkele, succesvolle zwemwaterevenementen georganiseerd. Voor de start mochten wij de zwemwaterkwaliteit controleren.
  • Onze hydrobiologen waren in het voorjaar erg druk vanwege het grote aantal bentische matten, de afgelopen maanden lag de nadruk op de hoge concentraties blauwalgen.
  • De natte zomermaanden en de vele ganzen leidden tot extra bacteriologisch onderzoek naar E. coli en I. Enterococcen door fysische chemie in Leiden en Tiel.
  • Voor onderzoek naar zwemmersjeuk hebben we extra monsters genomen voor de analyse door ons nieuwe DNA-laboratorium.
  • We hebben procesverbeteringen doorgevoerd, waaronder een nieuw algemeen telefoonnummer voor Tiel om de bereikbaarheid voor koeriers met zwemwatermonsters te verbeteren.

Evaluatie

Aankomende maand presenteren we de resultaten tijdens de evaluatie met de waterschappen. Vooruitlopend hierop, kunnen we nu al concluderen dat het weer een intensief zwemwaterseizoen was. Mede dankzij de prettige samenwerking binnen AQUON en met de waterschappen is ook dit zwemwaterseizoen weer soepel verlopen. 

Ook interessant

RTL Nieuws doet verslag van vroege aanwezigheid blauwalg 16 mei 2022

Zwemwaterbemonstering in Zuid-Holland

Lees meer
AQUON kijkt uit naar start zwemwaterseizoen 13 april 2022

Ons favoriete seizoen! 

Lees meer
AQUON start bronopsporing voor Rijnland in haar DNA-lab 14 maart 2022

Inzicht in de belangrijkste bronnen van overschrijdingen in E. coli en intestinale e...

Lees meer
Samen inzicht geven in de zwemwaterkwaliteit 20 juli 2021

De Dommel en AQUON verbeteren samen het proces rond zwemwatermonitoring

Lees meer
Innovaties in zwemwatermonitoring 19 juli 2021

Een overzicht van de meest recente ontwikkelingen

Lees meer
Blauwalgen nader bekeken 19 juli 2021

Blauwalgen zijn kleine organismen die knap vervelend kunnen zijn voor dieren en zwem...

Lees meer