Op 1 oktober eindigde het zwemwaterseizoen van 2021. Dat betekent dat AQUON vanaf die datum de zwemwaterlocaties van onze waterschappen niet meer (extra) bemonstert en analyseert.

 

Veiligheid en waterkwaliteit

Het zwemwaterseizoen was dit jaar van 19 april  tot 1 oktober. In die maanden wordt de veiligheid en waterkwaliteit van de zwemwaterlocaties gecontroleerd. Dat doen we door alle zwemwaterlocaties van onze waterschappen tweewekelijks te bemonsteren en te analyseren. Wanneer daar aanleiding toe is, dan waarschuwen we direct de waterschappen, die op hun beurt de provincie weer informeren. De provincie neemt vervolgens maatregelen, denk aan het afgeven van een waarschuwing, een negatief zwemadvies of een zwemverbod. Na het constateren van een afwijking worden de betreffende locaties altijd diezelfde week nog opnieuw bemonsterd.

 

230 locaties

AQUON heeft dit jaar weer veel zwemwaterlocaties gecontroleerd. Onze monsternemers hebben bij regen en zonneschijn in totaal 230 locaties om de week bemonsterd. Met name in de zomermaanden was het extra druk en zijn veel aanvullende bemonsteringen gedaan in verband met afwijkingen in de waterkwaliteit, zoals blauwalg. Samen met de waterschappen en de provincies hebben we op die manier bijgedragen aan een veilige en gezonde wateromgeving. 

Ook dit zwemwaterseizoen zijn er weer bijzonderheden uit te lichten. We noemen er enkele: 
  • De nieuwe benaming van blauwalgsoorten zorgde voor lichte spanning aan de start van het seizoen.
  • In het najaar werden er voorzichtig weer enkele, succesvolle zwemwaterevenementen georganiseerd. Voor de start mochten wij de zwemwaterkwaliteit controleren.
  • Onze hydrobiologen waren in het voorjaar erg druk vanwege het grote aantal bentische matten, de afgelopen maanden lag de nadruk op de hoge concentraties blauwalgen.
  • De natte zomermaanden en de vele ganzen leidden tot extra bacteriologisch onderzoek naar E. coli en I. Enterococcen door fysische chemie in Leiden en Tiel.
  • Voor onderzoek naar zwemmersjeuk hebben we extra monsters genomen voor de analyse door ons nieuwe DNA-laboratorium.
  • We hebben procesverbeteringen doorgevoerd, waaronder een nieuw algemeen telefoonnummer voor Tiel om de bereikbaarheid voor koeriers met zwemwatermonsters te verbeteren.

Evaluatie

Aankomende maand presenteren we de resultaten tijdens de evaluatie met de waterschappen. Vooruitlopend hierop, kunnen we nu al concluderen dat het weer een intensief zwemwaterseizoen was. Mede dankzij de prettige samenwerking binnen AQUON en met de waterschappen is ook dit zwemwaterseizoen weer soepel verlopen. 

Ook interessant

Bronopsporing fecale verontreinigingen Meijepark 17 april 2023

Inzicht in de bronnen van bacteriologische overschrijdingen

Lees meer
In gesprek met… Patricia de Jong 15 november 2022

Werken bij AQUON betekent voor mij .... afwisseling, gezelligheid en inzicht verscha...

Lees meer
Einde zwemwaterseizoen 2022 3 oktober 2022

Extra drukke zomer

Lees meer
Pas op voor zwemmersjeuk! 1 augustus 2022

Tijdens het zwemwaterseizoen controleert AQUON op de aanwezigheid van Trichobilharzi...

Lees meer
Blauwalg in het zwemwaterseizoen 27 juli 2022

Het is zomer, temperaturen stijgen en daarmee ook de kans op blauwalg

Lees meer