De meetpunten waar AQUON voor de waterschappen bemonstert liggen niet altijd handig naast de weg of bij een parkeerplaats. Sommige plaatsen zijn alleen per boot, quad of te voet bereikbaar (of zijn zo begroeid dat de bussen schade oplopen wanneer ze door rijden). Soms is er een flinke wandeling voor nodig om op de gewenste plaats van bemonsteren te komen. Daar gaat tijd in zitten en het kan best zwaar zijn om naast de benodigde materialen ook de genomen monsters mee terug te nemen naar de bus.

Vandaar dat AQUON is gaan testen met een stevige mountainbike, en niet zomaar een. Een opvouwbare elektrische fatbike, die achterin onze bussen past.

Uit de test in regio Den Bosch bleek dat de fatbike ervoor zorgt dat we de gewenste monsterplaatsen makkelijker en sneller kunnen bereiken. En ook de reacties van wandelaars zijn erg enthousiast wanneer onze monsternemers met deze fatbike naar de plek van bestemming rijden.

Omdat de fatbike elektrisch is, gaat het daarnaast wat sneller en kost het de monsternemer minder energie. De benodigde materialen en monsters kunnen achterop (in een rugzak) meegenomen worden. Inmiddels werkt de afdeling Monstername & Logistiek naar alle tevredenheid met drie elektrische fatbikes.

Met deze elektrische fatbikes kunnen we op een duurzame én efficiënte manier op de gewenste plek van bemonstering komen. We winnen er tijd mee en kunnen de waterschappen ook op lastig bereikbare plaatsen het gewenste inzicht in de waterkwaliteit geven.

📷 Monsternemer Mesut Yildiz op de e-fatbike bij locatie Den Bosch

Ook interessant

Damwand wordt gevelbekleding 19 februari 2024

Circulariteit in praktijk

Lees meer
Einde zwemwaterseizoen 2023 20 oktober 2023

Terugblik op een intensief zwemwaterseizoen

Lees meer
Inzicht in de onzichtbaarheid van microplastics 9 oktober 2023

Bijeenkomst 29 augustus 2023

Lees meer
Het belang van goed zwemwater 13 juli 2023

RTV Dordrecht belicht de controle op blauwalg

Lees meer
AQUON onderzoekt effect microplastics op het watersysteem 26 juni 2023

Microplastics horen niet thuis in de natuur

Lees meer
Eerste paal nieuwbouw AQUON 30 mei 2023

Nieuw laboratorium voor excellente water- en bodemkwaliteit analyses

Lees meer