Inmiddels ‘draait’ het DNA-laboratorium van AQUON alweer een jaar. Een jaar van testen, onderzoeken, nog meer testen en een goed gevoel krijgen bij de weg die we ingeslagen zijn. Voor alles wat in en om het water leeft, bieden DNA-analyses een mogelijkheid om hier inzicht in te krijgen of te verbeteren. DNA-analyses zijn aanvullend en soms ook vervangend voor de huidige analyse methoden. In ons DNA-laboratorium lag de focus het afgelopen jaar op het verbeteren van de kwaliteit en betrouwbaarheid van onze analyses, zodat we zeker weten dat wij gevalideerde analyseresultaten kunnen aanleveren. De nadruk lag op de door de waterschappen aangedragen analyses: kwantificatie van blauwalg en de toxine genen anatoxine, cylindrospermopsine, microcystine en saxitoxine, kwantificatie van rivierkreeften, het aantonen van de aan- of afwezigheid van de grote modderkruiper, blauwband en de zonnebaars. 
Zwemwater
We verdiepen ons ook in de kwantificatie van e.coli en de analyse van zwemmersjeuk. Bij zwemmersjeuk wordt gekeken naar de aan- of afwezigheid van de cercarie trichobilharzia, poelslakken (Lymnaea Stagnalis en Radix) en de eikenprocessierups. In het zwemwaterseizoen van 2021 worden de monsters die door de waterschappen worden aangeboden voor zwemmersjeuk ook onderzocht met behulp van DNA-onderzoek. In het veld werken wij samen met ATKB en Naturalis voor vismonitoring. Daarnaast is AQUON betrokken bij een aantal TKI projecten, zoals DNA Diatom Biosensor en snelle detectie van fecale verontreiniging in zwemwater. 
Vooruitblik 2022
Vanaf 2022 voegt AQUON de volgende DNA-analyses aan de productencatalogus toe:
  • Kwantificatie van rivierkreeften;
  • Kwantificatie van blauwalgen en de toxine genen cylindrospermopsine, microcystine en saxitoxine;
  • Het aantonen van aan- of afwezigheid van de grote modderkruiper, blauwband en de zonnebaars.  
Het streven is om het toxine gen anatoxine zo snel mogelijk toe te voegen aan de blauwalgen-analyse. Daarnaast willen we zwemmersjeuk vanaf 2022 aanbieden, mits we voldoende overtuigd zijn van de kwaliteit.  
Toekomstplannen
Dit najaar gaan wij met alle waterschappen in gesprek over sensormonitoring en de ontwikkelingen binnen ons DNA-lab. We bespreken onze toekomstplannen en hun wensen. Zo denken we op dit moment na over bronopsporing van fecale verontreinigingen, vismonitoring en het aantonen van de aan- of afwezigheid van muskusratten, bevers en verschillende soorten muizen. In 2023 kunnen we nog enkele DNA-analyses toevoegen. De echte groei van ons DNA-lab vindt plaats in 2024, wanneer er in ons nieuwe pand fors meer ruimte is voor het DNA-lab. Een prachtige ontwikkeling waar we naar uitkijken en waarover we graag met de waterschappen in gesprek gaan. 

Ook interessant

Eerste paal nieuwbouw AQUON 30 mei 2023

Nieuw laboratorium voor excellente water- en bodemkwaliteit analyses

Lees meer
eDNA-onderzoek bevestigt succes terugkeer kwabaal 17 april 2023

Monitoring in opdracht van waterschap De Dommel

Lees meer
Bronopsporing fecale verontreinigingen Meijepark 17 april 2023

Inzicht in de bronnen van bacteriologische overschrijdingen

Lees meer
eDNA analyses bij AQUON 15 maart 2023

Compleet overzicht van producten en dienstverlening

Lees meer
In gesprek met… Giswinne van de Wijdeven 27 februari 2023

Werken bij AQUON betekent voor mij… Teamgevoel, dynamisch en eerlijk. 

Lees meer