Op het gebied van zwemwatermonitoring vinden veel ontwikkelingen plaats, waarvan AQUON in veel gevallen (mede) de trekker is. De belangrijkste hiervan zijn de volgende:

Snelle qPCR zwemwater detectie

Samen met kennisinstituten KWR en Deltares voeren we meerjarig TKI (Topsector Kennis en Innovatie) project uit naar een snelle methode om de kwaliteit van zwemwater vast te stellen.  Dat doen we samen met marktpartijen als Orvion, microLAN en Partners4urban water, meerdere waterschappen en waterschapslaboratoria, de gemeente Breda en STOWA. Naast zwemwater onderzoeken we daarbij ook stadswateren, die steeds meer als recreatiewater worden benut.

Snelle toxische testen blauwalgen (gerelateerd aan groene deel van het schema)

De beste manier om de kwaliteit van zwemwater te bepalen is daadwerkelijk metingen uitvoeren naar toxische stoffen. Samen met de Universiteit Wageningen, vele waterschappen, enkele andere laboratoria en STOWA is een onderzoeksprogramma opgesteld voor de evaluatie van bestaande en doorontwikkeling van nieuwe veld- en laboratoriumanalyses. Ook bij de AQUON waterschappen is erg veel interesse voor deze ontwikkeling aanwezig.

Kalibratieproject fluoroprobe (gerelateerd aan blauwe deel van het schema)

De fluorescentie analyse als eerste screening van de kwaliteit van het zwemwater heeft in het zwemwaterprotocol een leidende rol gekregen. Dit betekent dat het nog belangrijker is de kwaliteit van deze meting aantoonbaar te kunnen borgen. In samenwerking met alle ILOW laboratoria is besloten daarom zelf een kalibratieprotocol op te (laten) stellen en de fluoroprobes ‘in huis’ te laten kalibreren. Voorheen gebeurde dat in Duitsland en waren deze apparaten een paar maanden weg. Nu gebeurt het vlak voor het seizoen, binnen een week, onder onze eigen, gezamenlijke regie.

Ook interessant

Bestuur AQUON bevestigt de essentiële rol van de digitale transformatie 18 oktober 2021

Digitale transformatie brengt de doelen van waterschappen en AQUON dichterbij

Lees meer
AQUON verhuist satellietlocatie Breda naar Dordrecht 11 oktober 2021

Verhuizing staat gepland voor eind oktober 

Lees meer
Einde zwemwaterseizoen 2021 7 oktober 2021

Op 1 oktober 2021 eindigde het zwemwaterseizoen

Lees meer
AQUON viert feest 4 oktober 2021

5 oktober vanaf 12.30 uur niet of minder goed bereikbaar in verband met het 10-jarig...

Lees meer
AQUON participeert in Sectoraal Medewerkersonderzoek Waterschappen 2021 1 oktober 2021

Onderzoek onder ruim 12.000 medewerkers in de sector

Lees meer
In gesprek met ... Sander Kramer 15 september 2021

'Je werk goed kunnen doen lukt het best in een werkomgeving waar je je kwaliteit en ...

Lees meer