Een eDNA-analyse staat of valt met een goede monstername. Bij AQUON hebben we de afgelopen jaren verschillende methodes uitgeprobeerd. En het bleek dat de eDNA-monstername met de huidige methodes bij sommige natuurlijke obstakels, zoals hoge oevers en dichte begroeiing, moeilijk te realiseren was. Om dat probleem op te lossen heeft AQUON recent de eDNA Sampler van Smith-Root aangeschaft.

Dit apparaat bestaat uit een mobiele vacuümpomp en een accu die verwerkt zijn in een goed te tillen rugzak. Er kan een slang worden bevestigd aan de bijbehorende uitschuifbare hengel, waardoor de monsternemer tot 4 meter vanaf het lichaam monsters kan nemen. Aan het einde van deze hengel kan een filter worden bevestigd. Het omhulsel van dit filter is biologisch afbreekbaar en is tegelijkertijd het enige 'plastic' afval dat wordt gegenereerd met deze methode.

 

De rugzak is voorzien van een dashboard, waarmee realtime wordt bijgehouden hoeveel volume er is gefiltreerd. Daarnaast registreert het apparaat de exacte gps-locatie van het monster. Hierdoor kunnen we vanuit AQUON de waterschappen meer inzicht verschaffen over de bevindingen op specifieke bemonsteringslocaties.

Door de eDNA Sampler in huis te halen, zorgen we vanuit AQUON voor een efficiëntere monstername en zetten we tegelijkertijd een stap richting een duurzamere manier van het verzamelen van eDNA-monsters.

Ook interessant

eDNA analyses bij AQUON 15 maart 2023

Compleet overzicht van producten en dienstverlening

Lees meer
Gunning opdrachten nieuwbouw definitief 18 januari 2023

Realisatie nieuwbouw komt stap dichterbij

Lees meer
Grondaankoop nieuwbouw Houten 3 november 2022

Een stap dichterbij onze nieuwe huisvesting

Lees meer
Nieuw bij AQUON: De Polaris Ranger EV. 6 oktober 2022

Een nieuwe en duurzame quad!

Lees meer
Algemeen Bestuur AQUON kiest voor duurzame huisvesting 7 juli 2022

Algemeen bestuur positief over realisatie nieuw pand

Lees meer