Een eDNA-analyse staat of valt met een goede monstername. Bij AQUON hebben we de afgelopen jaren verschillende methodes uitgeprobeerd. En het bleek dat de eDNA-monstername met de huidige methodes bij sommige natuurlijke obstakels, zoals hoge oevers en dichte begroeiing, moeilijk te realiseren was. Om dat probleem op te lossen heeft AQUON recent de eDNA Sampler van Smith-Root aangeschaft.

Dit apparaat bestaat uit een mobiele vacuümpomp en een accu die verwerkt zijn in een goed te tillen rugzak. Er kan een slang worden bevestigd aan de bijbehorende uitschuifbare hengel, waardoor de monsternemer tot 4 meter vanaf het lichaam monsters kan nemen. Aan het einde van deze hengel kan een filter worden bevestigd. Het omhulsel van dit filter is biologisch afbreekbaar en is tegelijkertijd het enige 'plastic' afval dat wordt gegenereerd met deze methode.

 

De rugzak is voorzien van een dashboard, waarmee realtime wordt bijgehouden hoeveel volume er is gefiltreerd. Daarnaast registreert het apparaat de exacte gps-locatie van het monster. Hierdoor kunnen we vanuit AQUON de waterschappen meer inzicht verschaffen over de bevindingen op specifieke bemonsteringslocaties.

Door de eDNA Sampler in huis te halen, zorgen we vanuit AQUON voor een efficiëntere monstername en zetten we tegelijkertijd een stap richting een duurzamere manier van het verzamelen van eDNA-monsters.

Ook interessant

In gesprek met…Sander Heeman 25 juni 2024

Afwisselend, Gezellig, Enthousiasme  

Lees meer
Damwand wordt gevelbekleding 19 februari 2024

Circulariteit in praktijk

Lees meer
AQUON onderzoekt effect microplastics op het watersysteem 26 juni 2023

Microplastics horen niet thuis in de natuur

Lees meer
Eerste paal nieuwbouw AQUON 30 mei 2023

Nieuw laboratorium voor excellente water- en bodemkwaliteit analyses

Lees meer
eDNA-onderzoek bevestigt succes terugkeer kwabaal 17 april 2023

Monitoring in opdracht van waterschap De Dommel

Lees meer